Reumatologen Lara Dani har disputerat den 17 februari 2023 med avhandlingen:

Kliniskt och epidemiologiskt projekt inom cancerassocierad dermatomyosit: rollen av anti-TIF1y antikroppar

Lara Dani har studerat sambandet mellan cancer och dermatomyosit (DM) och speciellt autoantikroppen som heter anti-TIF1γ. Den är en markör för högre risk att få cancer och DM-patienter med den antikroppen screenas extra noga för att upptäcka cancern vid tidigt stadium. Man vet också att en del av patienterna som har cancer vid insjuknandet i DM och som blir botade från cancern, kan även bli friska från DM, och TIF1γ antikroppen försvinner.
Under senare tid har man upptäckt att färre patienter med TIF1γ antikropp än förväntad insjuknar i cancer och då har man upptäckt nya autoantikroppar som kanske har skyddande effekt. Laras opponent, professor David Fiorentino med flera har studerat detta, och de har hittat antikroppar som heter anti-CCAR1 eller Sp4 hos patienter som hade anti-TIF1γ-antikroppar men inte insjuknade i cancer.
Sammanfattningsvis ökar kunskapen om DM och cancer snabbt vilket gör det möjligt att bättre förstå de molekylära mekanismerna för detta samband.

Läs populärvetenskaplig sammanfattning av Laras avhandling här:

Hela avhandlingen går att läsa här:

Reumatologen Fabricio Espinosa har disputerat den 28 april 2023 med avhandlingen:

Studies on autoantibodies and inflammatory markers in patients with idiopathic inflammatory myopathies

Fabricio har visat i sin avhandling att de olika myositspecifika antikropparna (MSA) har viktig betydelse för sjukdomsutvecklingen. Baserat på data som patienterna fyller i register som PER i Sverige har han kunnat slå fast att inflammationsmarkörerna sänka och CRP korrelerar väl med patienternas självskattade hälsa, dock i mindre grad hos män än kvinnor. Han visar också vilken betydelse antikropparna har för utveckling av skador i kroppen och även att de patienter som helt saknar MSA kan i högre grad drabbas av skador.
Fabricio slår fast i diskussiondelen att patientrapporterade utfallsmått (PROMS) är ett viktigt instrument att användas i klinisk arbete och att patientperspektivet bör beaktas för att ta reda på om beslut som berör behandlingar påverkar patienternas funktionsförmåga och livskvalitet.

Läs populärvetenskaplig sammanfattning av Fabricios avhandling här:

Hela avhandlingen går att läsa här: